In vele recepten en gerechten gebruik ik gehakt. Herkenbaar? Een ovenschotel, gehaktbal, gehaktbrood en een hamburger wordt bij ons graag gegeten. Maar wat is gehakt nu eigenlijk. “Woensdag gehaktdag” kennen we allemaal.
Gehakt is van oorsprong een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die over zijn gebleven bij het slachten en fileren samen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar ook de naam) of gemalen en vermengd.
Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt va rund-of varken-, maar ook van kippen-, of schapenvlees. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen.
Tegenwoordig wordt gehakt, vanwege de toegenomen vraag, ten dele gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Vaak wordt vlees geïmporteerd dat in zijn geheel wordt gebruikt om er gehakt van te maken.
De normen voor het vetgehalte van gehakt zijn in Nederland vastgesteld in de warenwet. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-) tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram. Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half (of halfom), dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat, met een onderlinge afwijking van ten hoogste 10 procent. Een variant komt voor bij sommige Islamitische slagers, een mengsel van rund- en lamsgehakt.
Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels en voor het maken van gehaktballen, gehaktbrood en hamburgers. In de Amerikaanse keuken voor hun Salisbury steak.
Gehakt is lekker en kan inderdaad op veel manieren gebruikt worden. Ik doe mijn best om niet al te vaak voor de makkelijke oplossing te kiezen en andere ingrediënten te gebruiken. Je kan voorbeelden vinden op mijn blog: http://v-bounce.blog Al kan ik niet beloven dat er in de toekomst geen gerechten met gehakt zullen verschijnen.
LikeLike