Runderstoof met wortel, pastinaak en pompoen

Herfst…

De dagen worden korter, de warmere kleren mogen weer aan, de blaadjes vallen van de bomen, de wandelingen op het strand met een ruigere zee en de tijd voor lekkere stoofschotels. Nu eten wij veel seizoensgroenten, zo ook in de herfst. Een van mijn favoriete stoofgerechten is de hachee met pompoen, pastinaak en winterpeen. Wanneer Sinterklaas in het land is maak ik een flinke stoofschotel en kunnen we meerdere keren genieten van deze stoof. Waar de kinderen het liefst deze met zelfgemaakte frieten uit de oven eten, valt de variant met een dakje ook erg in de smaak.

Ingrediënten voor 8-10 personen (of 2 tot 3 gezinsmaaltijden)

 • 100 gr roomboter
 • 1 kg runderstoofvlees, in kleine blokjes (vraag slager)
 • 50 gr bloem
 • 1 klein blikje tomaten puree
 • 500 gr uien, in halve ringen
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 tl nootmuskaat, geraspt
 • 300 gr winterpeen, in stukjes
 • 300 gr oranje pompoen, in stukjes
 • 300 gr pastinaak, in stukjes
 • 750 ml bouillon
 • 2 plakken ontbijtkoek, verkruimeld

Bereiding

Laat 50 gram boter smelten in een ruime braadpan. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het op hoog vuur goudbruin. Wanneer het vlees goudbruin is, strooi je de bloem over het vlees en bak je dit even mee. Voeg twee derde bouillon toe, breng het aan de kook en roer alles door. Laat dit op zacht vuur sudderen.

Laat in een andere ruime koekenpan of braadpan 50 gr boter smelten en fruit de uien 10 tot 15 minuten op een heel zacht vuur. Je probeert ze namelijk niet te verkleuren. Roer de tomatenpuree door de uien en je bakt deze eventjes mee. Nu kun je de uien bij je vlees toevoegen in de braadpan. Roer alles goed door elkaar heen. Schenk de rest van je bouillon in de pan waar de uien in gezeten hebben en roer de aanbaksels van de bodem los. Nu kun je ook dit toevoegen aan de vlees.

Voeg nu de laurier, nootmuskaat, wortels, pastinaak en pompoen toe. Roer dit nogmaals goed door elkaar. Breng je stoofpotje aan de kook en stoof alles, met de deksel op de pan, op een zo laag mogelijk vuur in 2 uur gaar. Bind je stoofpotje als het vlees door en door gaar is met twee verkruimelde plakken ontbijtkoek.

Lekker met een sla salade en zelfgemaakte frieten, aardappelpuree, een bladerdeeg dakje of deegballetjes uit de oven!

Eet smakelijk!

stoof onder een dakje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s