Erwtensoep! Een van mijn favoriete wintersoepen! Een van mijn eerste berichten op mijn blog is dan ook Beppe’s snert, want wat is er lekkerder dan de erwtensoep van oma (oftewel Beppe in het Fries). Met kerst leek het mij leuk om een erwtensoep te serveren. In plaats van de bekende variant, een feestelijke draai. Door mini porties te maken en de soep niet te gevuld, maar juist makkelijk drinkbaar!
Om de soep een bijzonder tintje te geven, leek het mij leuk om hier een bitterbal bij te maken. Nu had ik nog nooit eerder bitterballen gemaakt en nadat ik Ilona van Worstenbrood en wijn heb leren kennen ben ik ervan overtuigd geraakt dat ook ik bitterballen maken kon. Ze staat bekend als de bitterballen specialist. Op haar blog vind je dan ook diverse (te lekkere) bitterbal recepten. Na een hoop getwijfel of ik het echt kon ben ik aan de slag gegaan met haar recept voor chorizo-paprika bitterballen om er rookworst-mosterd bitterballen van te maken. Wat bleek, het is verrassend makkelijk en zo gedaan. De volgende keer ga ik naar haar advies luisteren en 2 verschillende soorten bitterballen tegelijk maken. Het rollen van de balletjes is echt heerlijk ontspannend!
Zowel de erwtensoep als de bitterballen zijn op voorhand al te maken. Dan hoef je tijdens je diner alleen nog maar even de soep op te warmen en de frituur aan te zetten. Schenk in een mooie kop ” een Haags bakje” en met een satéprikker spies je de gefrituurde bitterbal doormidden en hang je deze boven je soep.
Eet smakelijk!
Hieronder zijn de recepten. Een kleine tip; zorg dat je een frituur hebt, waarvan de thermometer het nog goed werkt! Die van ons was kapot zo bleek eerste kerstdag. Ondanks dat de eersten hierdoor faliekant mislukten, is het nog goed gekomen! Misschien zouden we vaker de frituur aan moeten zetten?

De erwtensoep
- 100 gr spliterwten, een nachtje geweekt in ruim water en goed afgespoeld
- 1 groentebouillontablet
- 1 liter water
Breng de spliterwten aan de kook in het water met 1 groentebouillontablet en laat de spliterwten in ongeveer 1,5 uur op laag uur pruttelen. Zo kook je de spliterwten helemaal stuk. Je houdt nu nog een groene soep over. De soep moet qua dikte drinkbaar zijn, dus je kunt eventueel naar wens nog wat water toevoegen. Zodat je in plaats van de dikke gebonden erwtensoep een makkelijk drinkbare variant krijgt.
De bitterbal
- 1 rookworst. Zelf haal ik deze bij de slager, maar kies de rookworst waarvan jij de smaak het lekkerst vind!
- 350 ml warm water met ongeveer 3/4 runderbouillontablet erin opgelost
- 1 el grove mosterd (ik gebruik Groninger mosterd)
- 6 gelatine blaadjes
- 62 gr boter (room of lactose vrije boter; geen margarine)
- 92 gr bloem en extra voor het paneren van de bitterbal
- paneermeel
- eiwit (uit een flesje)
Week de gelatine blaadjes in koud water. Probeer voorzichtig het velletje van de rookworst te halen en snijd de rookworst in dunne plakjes. Bak deze in een hete koekenpan aan tot ze ze verkleurd zijn. Wanneer ze verkleurd zijn voeg je deze aan je runderbouillon toe en pureer je dit met een staafmixer tot een geheel.
Nu kun je aan je roux beginnen. Laat in een steelpannetje je boter smelten en wanneer deze gesmolten is voeg je de bloem toe. De bloem vermeng je met de boter en laat je op een laag vuur in ongeveer drie minuten gaar koken. Voeg het de met rookworst gemixte bouillon beetje bij beetje al roerend toe en wanneer je ragout kookt voeg je de eetlepel mosterd toe en roer je dit nog goed door. Met een klein lepeltje kun je even proeven of je ragout goed op smaak is. Naar wens kun je nog wat extra mosterd toevoegen. Maar net wat je lekker vind! Goedgekeurd? Haal de pan van het vuur en voeg de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer nogmaals goed door en je ragout is klaar om afgekoeld te worden! Laat je ragout een nachtje afgedekt in de koelkast afkoelen. Dan weet je zeker dat deze goed stijf is en klaar voor de volgende stap!
Verdeel de volgende dag je ragout in kleine porties van 15 tot 18 gram. Maak er kleine balletjes van. Verdeel dan over 3 diepe schaaltjes bloem, paneermeel en eiwit. Rol de balletjes door de bloem en rol ze nogmaals goed rond. Wanneer je alle balletjes door de bloem hebt gehaald, mogen ze door het eiwit en het paneermeel. Steeds gaat een balletje 2 keer door het eiwit en paneermeel. Dus het bebloemde balletje gaat door het eiwit, het paneermeel, weer het eiwit en nogmaals door het paneermeel. Wanneer al je bitterballen klaar zijn kun je ze invriezen of gelijk bereiden.
De bitterballen moeten 3 minuten in een voorverwarmde frituur op 180 graden. Even uitlaten lekken op wat keukenroldoekjes en geniet er van!
De tips van Ilona
- Vries ze ‘los’ van elkaar in en doe ze erna in een diepvrieszakje
- Schrijf op het diepvrieszakje met de naam van de bitterbal. Wanneer je diverse bitterballen hebt gemaakt, zul je het verschil niet zien.
- Gebruik eiwit uit een flesje, dit schuimt minder (gouden tip!)
- Maak 2 soorten tegelijk. Als je toch bezig bent met het rollen/draaien van je bitterballen heb je de paar extra zo gemaakt.