Beppe’s snert

De eerste keer dat ik snert maakte thuis vroeg mijn vriend zich af wat nu snert was. Hij zag de soep en zijn reactie was: Oh erwtensoep! Erwtensoep en snert, is er eigenlijk verschil of zijn er 2 benamingen voor hetzelfde gerecht.

Volgens de van Dale komt snert uit het Fries. “Het woord ‘snert’ en ‘snirt’ is in de betekenis van erwtensoep bekent sinds 1768”. Aangezien ik in Friesland geboren en getogen ben, ben ik voorstander van dit antwoord. Dat erwtensoep het Nederlands is voor snert. Als ik iets verder zoek worden er diverse verschillen genoemd tussen snert en erwtensoep. erwtensoep zou alleen erwtensoep heten als je deze vers gemaakt eet. Is deze een dag oud en warm je deze opnieuw op dan is het snert. Maar ook lees ik verschillen in de ingrediënten. In erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst. Aan de snert worden nog extra varkensvlees met spek en botten. Een ding is zeker, de meningen zijn er over verdeeld. Voor mij maakt de benaming mij niet uit en is het 1 en dezelfde soep en of er nu wel of niet extra ingrediënten aan toegevoegd zijn, doe mij maar een lekkere kom snert! Want zo heb ik het leren kennen.

Toen ik klein was, aten wij zo’n 1 a 2 keer per week bij mijn pake en beppe tussen de middag. Wij hadden geen “overblijf” zoals mijn zoontje dit noemt, maar gingen bij pake en beppe eten. Vaak mochten we wat lekkers uitkiezen om te eten, op mijn lijstje stond beppe’s snert! Elke winter als wij op vakantie gingen naar de sneeuw, ging er een mega bak met goedgevulde snert mee. Als we dan gesetteld waren in het huisje en we de eerste dag hadden overleeft, wachtte ons een heerlijke pan met warme soep tegemoet. Wat heb ik dit vaak gegeten en ervan gesmuld! Lieve beppe, ik zie nu al uit naar het nieuwe jaar wanneer we met z’n allen veilig aangekomen zijn bij het huisje in de sneeuw en dat die heerlijke geur me tegemoet komt. Voor mij is dit de beste start van een winterse vakantie.

Snert

Ingrediënten

 • 1,5 liter water
 • 1 el zout
 • 300 gr spliterwten
 • 2 schouderkarbonades
 • 1 rookworst
 • 1 pakje spekjes
 • 1 laurierblaadje
 • 1/2 knolselderij
 • 1 grote winterpeen of 2 kleinere
 • 1 grote prei of 2 dunne
 • 15 gr selderij

Bereiding

Pak een grote soeppan. Vul deze met water en voeg het zout, de spliterwten, karbonades, spekblokjes en het laurierblaadje toe. Zet de pan op het vuur en breng de soep aan de kook. Als de soep kookt, doe je de deksel op de pan en laat je deze zachtjes ongeveer 20 minuten koken.

Ondertussen kun je de groenten snijden. Schil de knolselderij en winterpeen, deze snijd je erna in kleine gelijkmatige blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet en laat dit uitlekken. Nu is de prei aan de beurt. Je snijd deze doormidden en je snijd dunne halve ringen. Was ook de prei in de vergiet en laat ook de prei uitlekken. Als laatste snijd je de selderij fijn.

Na zo’n 20 minuten koken is het tijd om de karbonades uit de pan te halen. Je verwijderd het bot en snijd het vlees in kleine stukjes. De karbonade kan nu terug in de pan. Voeg de knolselderij, winterpeen, prei en 2/3 van de selderij toe en roer dit door de soep. Je laat de soep nu nog zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken tot alle groenten gaar zijn. Ondertussen mag je regelmatig blijven roeren.

Nu heb je alle tijd om de rookworst te snijden. Deze mag in mooie gelijkmatige plakken gesneden worden en kun je op het laatst toevoegen samen met de rest van de selderij.

Je kunt nu ervoor kiezen om de soep gelijk op te eten of deze nog een dagje te laten staan in de koelkast zodat de smaken er extra goed in trekken. Ik kies er meestal voor om gelijk een bakje/kopje soep te eten en een portie in te vriezen zodat ik later een lekkere makkelijke maaltijd heb.

Vind je de soep te dik geworden, dan kun je deze aanlengen met water.

Alvast eet smakelijk!

Ps. roggebrood met echte roomboter en spek maak je de soep helemaal af!

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s