Boontjessoep van opa

Zijn er van die gerechten waar je in het najaar echt weer zin in kunt hebben? Voor mij is het echt de boontjessoep van opa. Het is even een werkje, maar net als bij de snert, maak ik in het begin van de herfst een grote pan vol en vries ik een deel in zodat we vaker makkelijke maaltijd hebben. Even ontdooien (oftewel s’ochtends uit de vriezer halen) en opwarmen wanneer het bijna etenstijd is. Binnen tien minuten heb je een maaltijd.

Makkelijker en sneller kun je toch niet een voedzame maaltijd hebben 😉. Tijdens het opwarmen af en toe roeren om aanbakken te voorkomen en eet smakelijk. Volgens de kinderen moet dit met een reusachtige stapel pannenkoeken toe. Zo combineren we het goede met het lekkere.

Ingrediënten

 • 500 gr gedroogde bruine bonen
 • 250 gr spekreepjes
 • ongeveer 500 gr schouderkarbonade
 • 1 rookworst in plakjes
 • 1 ui fijn gesnipperd
 • 1 winterpeen in dunne plakjes
 • 1 prei in dunne ringen
 • een kwart knolselderij in dobbelsteentjes
 • 3 ltr water
 • selderij, fijngehakt
 • 3 blaadjes laurier
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

Laat de gedroogde bruine bonen een nacht in het water staan. Voeg de volgende dag aan je gewelde bonen de spekreepjes, schouderkarbonade, het laurier, nootmuskaat en een flinke snuf peper en zout toe. Kook de gewelde bonen samen met het vlees en de kruiden een klein uurtje.

Nu heb je alle tijd om rustig de groenten te snijden en te wassen. Wanneer de bonen, met het vlees en de groente een uur gekookt hebben voeg je de groente toe en verwijder je de schouderkarbonades. Deze kun je met een vork in kleine stukjes verdelen. Let er dan goed op dat je alle botjes verwijdert hebt voor je de vleesstukjes weer bij je soep gooit. Je zult merken dat dit erg gemakkelijk gaat.

Kook de volgende dag de gewelde bonen zo’n 40 minuten. Voeg dan de spekreepjes samen met de groente toe. Laat dit nog 30 minuten koken. Voeg wanneer je soep goed is nog de rookworst en de selderij toe en je soep kun je serveren. Denk er nog wel even aan om de laurierblaadjes te verwijderen indien je die in een bord terug vind 😉.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s