Suikerbewuste kruidnootjes

Pepernoten, kruidnootjes, marsepein, speculaas… Allemaal te lekker strooigoed, vorig jaar schreef ik er een blog over. Nu lusten wij hier thuis graag al het lekkers wat er in de richting van de feestdagen is, maar probeer ik ook al een aantal suikerbewust te eten. Ik schuw suiker niet, want ik maak ook genoeg lekkers met suiker. Maar door de week eten we graag zo gezond mogelijk. En zo ook deze suikerbewuste kruidnootjes. De koekjestrommel vul ik het liefst met allemaal zelfgemaakt lekkers, zo ook met deze kruidnootjes!

Suikerbewuste kruidnootjes

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram oerzoet
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 75 gram zachte boter
  • 1-2 eetlepels melk

Voorbereiding

Zeef het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en een snufje zout boven een grote plank. Voeg oerzoet/oersuiker, boter en melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg, maak er een bol van en wikkel je deeg in het huishoudfolie. Je legt het deeg nu minimaal een half uur weg in de koelkast om te rusten.

Bereiding

verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier buiten de oven. Haal je ” uitgeruste” deeg uit de koelkast en rol er kleine knikkertjes van. Ook leuk om samen met de kids te doen natuurlijk! Leg de knikkertjes met een kleine tussenruimte op je bakplaat (tip, gebruik een “ruitjespatroon”) en druk ze met je duim iets plat. Schuif je bakplaat in het midden van de oven en bak je kruidnootjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Laat je kruidnootjes afkoelen op de bakplaat en bewaar ze in een trommel.

Geniet van de kruidnootjes.

Ook lekker met een oranje sapje  of een chai latte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s