Kruidnootjes met “appeltjes van Oranje” sap

“Zwarte piet ging uit fietsen toen klapte zijn band. Hij moest toen wel lopen met de fiets aan de hand. Hij ging naar de smid toe en zei tegen de smid; ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit. De Smit moest toen lachen en plakte zijn band. Toen kon de piet weer fietsen door heel Nederland.”

Hoe vaak heb ik dat liedje wel gezongen, eerlijk gezegd niet in het Nederlands maar in het fries. Het is een van mijn favoriete sinterklaas liedjes geweest. De kindjes thuis moeten er nu flink om lachen. Want ja, een pepernootje in de fietsband… dat is  toch erg grappig. “Dat kan toch helemaal niet, mama”.

Maar die pepernoten, die zijn favoriet. Pepernoten, eigenlijk kruidnootjes. Ondertussen worden de kruidnootjes in heel Nederland volgens mij pepernoten genoemd. Maar er zit echt een verschil tussen. Pepernoten zien eruit als dobbelsteentjes met een onregelmatige vorm. De structuur doet mij dat denken aan taai taai en gemaakt van roggemeel met specerijen. Anijs geeft de pepernoten een kenmerkende smaak. Eigenlijk heel anders dan de kruidnootjes die toch in de volksmond ondertussen pepernoten genoemd worden, zo ook bij ons thuis.

Regelmatig bakken we strooigoed vanaf eind oktober, dan kan ik de verleiding niet meer weerstaan en wil ik ze proeven. Kruidnootjes, speculaasjes smaken zelf gebakken smaken toch echt het lekkerst! De speculaasjes maak ik vaak zelf , maar de kruidnootjes daar maak ik zeker gebruik van mijn hulppiet! Het maken van het deeg, de vele balletjes rollen, het wachten voor de oven, het laten afkoelen van de kruidnootjes, dan proeven. Je moet even geduld hebben, maar als je het samen doet zijn ze zo klaar!

Tijdens het wachten tot de kruidnootjes uit de oven komen heb je alle tijd om een lekkere shake/juice te maken. Met de appeltjes van oranje heb je zo een lekker sapje klaar!

Kruidnootjes

Ingredienten

 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr donkere basterdsuiker
 • 2 el speculaaskruiden
 • 1 tl kaneel
 • 100 gr zachte roomboter
 • 2-4 el melk

Voorbereiding

Meng alle droge ingredienten in een grote kom, voeg de boter en melk toe. Dit alles kneed je tot een compact deeg. Laat het deeg in plastic folie minimaal een half uurtje rusten in de koelkast. Vaak maak ik het deeg s’ochtends al, als de s’middags de kruidnootjes gaan maken.

Bereiding

Haal het deeg uit de koelkast en laat deze weer even op kamer temperatuur komen, als je net zoals ik ervoor kiest om het deeg ruim van te voren te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol van je deeg kleine knikkertjes en verdeel deze over je bakplaat. Wie weet krijg je heel bijzondere kruidnootjes met dank aan de hulppietjes ;-).

Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar. Laat ze afkoelen en smullen maar!

Wil je ze bewaren? Dat kan het beste in een koektrommeltje.

Appeltjes van Oranje sap

Ingrediënten voor 4 glazen

 • 2 winterpeen
 • 4 appels
 • halve citroen
 • optioneel
  • stukje gember 2-4 cm
  • gele/oranje paprika

Bereiding

Schil de citroen, maak de appels en winterpeen schoon. Snijd alles in partjes en doe alles in de juicer. Schenk in mooie bekers en een rietje maakt het feestje compleet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s