amandelspijs; normale en suikerbewuste

Amandelspijs…

Ik ben er fan van. Sinds ik heb geleerd hoe ik de spijs maken moet/kan. Heb ik standaard een voorraadje amandelspijs in de vriezer liggen. Het is met een staafmixer, hakmolen of keukenmachine zo gemaakt en je zelfgemaakte spijs is veel lekkerder dan die je in de supermarkt kunt vinden.

Het recept heb ik uit het kookboek dat ik van mijn schoonzusje heb gekregen; “de banketbakker” en ik vind dit echt de lekkerste amandelspijs. De spijs is erg lekker en fris. Heerlijk bij appeltaart of in de banketletter of een kerst of paas stol. Amandelspijs is met veel te combineren en is voor mij echt comfortfood.

Ingrediënten voor normale amandelspijs:

  • 500 gram blanke amandelen
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 à 2 eieren (losgeklopt)

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg daarna suiker en citroenschil toe en maal nog even mee, totdat het een grof mengsel is. Voeg dan het ei toe. Als het te droog is, voeg dan beetje bij beetje ei toe. Laat het spijs een aantal dagen rusten in de koelkast zodat de smaken erin kunnen trekken. Daarna kun je het gebruiken of in porties invriezen.

Ingrediënten voor ‘suikerbewuste’ amandelspijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram dadels
  • 1 el citroensap
  • 1 ei

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Haal ze uit de keukenmachine en maal nu de dadels grof. Voeg het eitje en de citroensap toe en laat de keukenmachine even draaien. Voeg dan beetje bij beetje de gemalen amandelen toe tot je een mooie smeugige massa krijgt. Laat het spijs een aantal dagen rusten in de koelkast. Nu kun je je spijs gebruiken of juist in porties invriezen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s