Stoofpeertjes zoals oma ze maken kon!

Wat was het altijd een feest voor mij als we bij opa en oma aten en er stonden stoofpeertjes op het menu. Die geur kan mij zomaar weer doen watertanden, maar het geeft mij voornamelijk een bepaald soort warmte. Het doet me denken aan een koude winter, het liefst met sneeuw en ijs. In die paar goede winters die ik heb meegemaakt, was dit een feestje!

Bij mijn ouders thuis woonden we aan de sloot, waarvandaan ik zo naar school kon schaatsen. De houtjes onder en hup daar ging ik. S’middags weer opwarmen bij de kachel thuis na nog meer meters op het ijs… En paps had de peertjes dan al uit de vriezer gehaald en opgezet voor bij het eten. Of als oma en opa bij ons waren werden ze zelfs vers gemaakt. Dan kreeg ik wel trek! Oma maakte altijd een grote voorraad, zodat we altijd van oma’s peertjes konden genieten. Zelf heb ik het recept van oma aardig geëvenaard en maak ik deze bewust zonder gebruik van alcohol. De kindjes moeten natuurlijk er ook van mee kunnen snoepen. Dus hoog tijd om deze te delen!

Ingredienten:

  • 1 kg stoofpeertjes
  • 8 dl water
  • 2 kaneelstokjes
  • een paar stukjes citroenschil (ik gebruik meestal 3) of de schil van 1 limoen (maar net wat ik in huis heb)
  • 4 el suiker of 100 ml honing

Bereiding:

Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Breng de partjes met de overige ingrediënten aan de kook. Als het water kookt, pak je een stoofplaatje en zet je deze onder de pan op de kleinste pit van het gasfornuis. Stoof de peertjes op een zacht vuur (met stoofplaatje) gaar tot ze zacht zijn.

Bij het gebruik van citroenschil en suiker zullen de peertjes “wit” blijven. Kies je voor limoenschil en honing zul je het resultaat krijgen van de foto’s

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s