Hutspot

Bij ons thuis stond mijn vader vroeger vaak in de keuken. Nu ga ik niks zeggen over de kookkunsten van mijn moeder, maar het koken was voor mijn vader en het bakken voor mijn moeder. Mama’s pannenkoeken zijn denk ik voor elk kind de allerlekkerste, want wie kan ze zo lekker bakken als mama.

De winterse stamppotten werden door hem gemaakt naar Gronings gebruik, met verse grove worst. Hutspot werd bij ons in de winter veel gegeten en zoals pa ‘m maakt smaakt deze voor mij nog steeds het lekkerst. De verse grove worst is onder andere gekruid met kruidnagel, dit geeft mede voor mij de herkenbare smaak  voor mij aan het gerecht. Stamppot “mous” (boerenkool), hutspot, bruine bonensoep en droge bonensoep zijn een paar gerechten die mijn vader naar familierecept maakt. Maar ook blijft het voor oud en nieuw aan een traditie om kniepertjes en rolletjes te bakken, naar het handgeschreven recept van  mijn oma. Maar ook elk jaar komt het recept van mijn oma naar voren als mijn moeder monchou maakt.

hutspot-groente

“Grunniger Hutspot”

Ingrediënten

  • 1 kg winterpeen
  • 1kg aardappelen
  • 2  grove verse worsten
  • 3 grote uien

Bereiding

Om te beginnen moet je de aardappelen schillen en deze in gelijke blokken snijden. Alle aardappelen gooi je in 1 pan, waar je later de winterpeen, verse worst en uien aan toe voegt. Dan voeg je water toe en spoel je de aardappelen even om. Zorg ervoor dat de aardappelen onderwater staan en breng deze aan de kook. Ondertussen kun je de winterpeen schillen en net als de ui in stukjes snijden. Voeg de winterpeen en ui samen met de verse worst toe aan de aardappelen en laat dit alles zo’n 20 minuten koken met de deksel schuin op de pan.

Na zo’n 20 minuten prik je in de aardappelen en peen om te controleren of deze gaar is. Prik je er gemakkelijk door, dan is het gaar. Als de aardappelen en groenten gaar zijn giet je het kookvocht af. In het kookvocht zitten de smaken van de ingrediënten. Vang het kookvocht daarom ook op in een bekertje, zodat je deze kunt gebruiken om de stamppot is smeuïger te maken en de smaken niet verloren gaan.

Na het afgieten moet alles fijngestampt worden, dit kun je het beste doen met een pureestamper. Voeg als de stamppot je nog wat te droog is wat kookvocht toe totdat je een goede stamppot hebt. Als het stampen klaar is en de tafel gedekt, is het eten klaar. Eet smakelijk!

Variaties

  • Voeg ipv de grove verse worst uitgebakken spekjes voor het stampen toe
  • Voor de echte Hollandse hutspot hoort worst erbij. Daarom doe je er goed aan om deze te serveren met een echte rookworst. Vind je rookworst niet lekker, denk dan eens aan een slavink, sausijsje of karbonade.
  • Als je er een los stukje vlees bij doet, maak dan een jus van het braadvocht.
  • Eet je geen vlees; voeg dan tijdens het koken een groente bouillonblokje aan het kookvocht en voor het stampen 200 gram oude kaas en verse fijngesneden peterselie toe.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s