Ovenschotel met broccoli en bloemkool

Hebben jullie ook wel eens van die dagen dat je in de koelkast kijkt en denkt wat moet ik nu met die restjes? Dan is het bij ons tijd voor een creatieve maaltijd! Laatst had ik zo’n dag en is het mij goed gelukt om een heerlijk romige ovenschotel te maken, waar we allemaal flink van gesmuld hebben. Dit “restjes”maaltje komt bij ons vaker op tafel! Een lekkere variatie op de mac and cheese met bloemkool. Mocht je die een keer willen maken, voeg dan gekookte pasta toe ipv de krieltjes in het recept. 😉

Ingredienten

 • 350 gr krieltjes
 • ongeveer 500 gr aan gekookte roosjes broccoli en bloemkool
 • 1 à 2 sausijsjes. Over van een eerdere maaltijd, in plakjes gesneden.
 • 75 gr kaas in blokjes gesneden en een handvol geraspte kaas (meer of minder naar smaak)
 • 25 gr (room)boter
 • 25 gr bloem
 • 200 ml melk
 • een half tot 1 bouillionblokje (hoeveelheid naar smaak) Voor dit recept heb ik een runderblokje gekozen. Heb je nu kip over of liever vega? een groente- of kippen bouillionblokje kan natuurlijk ook altijd!

benodigdheden

 • ovenschaal
 • steelpannetje
 • garde

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kies een mooie ovenschaal uit en verdeel de broccoli, bloemkool, krieltjes en de sausijsjes gelijkmatig in de schaal. Nu ga je de roux maken. Laat hiervoor de boter smelten in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer dit met een garde door en laat de bloem gaar “bakken”. Als de structuur op een die van nat zand lijkt is de roux gaar. Dan voeg je het bouillonblokje verkruimeld toe (of halve!) en beetje bij beetje de melk toe, steeds als je weer een egale massa hebt kun je een beetje melk toevoegen. Het zelfde doe je met de kaas, als dit een mooi egaal geheel is, is je saus klaar en kun je deze verdelen over de ovenschotel. Verdeel dan een handvol geraspte kaas over je schotel heen en nu kan je schotel in de oven.

Na ongeveer 30 minuten is je maaltje klaar!

Eet smakelijk!

IMG_3838[1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s