roti masala kip met citroen sambal

Af en toe vind ik het heerlijk om gerechten uit te proberen en net zo lekker te maken als dat ik het in het restaurant eten zou. Roti is zo’n gerecht dat al lang op mijn lijstje stond om eens zelf te maken. Na diverse pogingen ben ik op dit recept uitgekomen. De roti platen staan er nog steeds op, want hiervoor heb ik het “goede” recept nog niet gevonden. Bij de toko kun je ook hiervoor prima terecht.

Een van de dingen waar ik zo blij van wordt bij het eten van roti, is dat ik geen bestek gebruik. Steeds een stukje pannenkoek (zoals mijn zoontje het zegt) afscheuren en vullen met wat kip, ei, kouseband of aardappel. Nog even door een klein beetje sambal en smullen maar! Want zeg nu zelf, wat is er nu lekkerder dan met je handen mogen eten! Bij ons thuis feest in elk geval!

Nu is onze keuken thuis flink beïnvloed door smaken en gerechten uit andere landen en culturen. Zo aten wij vroeger niet veel stoofvlees als hachee of de typisch Europese/Hollandse stoofschotel, maar hadden we “Indonesisch draadjesvlees” bij de aardappelen en groente.

Ingrediënten

 • 800 gram kipbouten
 • 1 ui (versnipperd)
 • 2 teentje knoflook ( geperst)
 • 1 1/2 eetlepel massala
 • 1 theelepel tomatenpuree
 • 1 kopje water
 • 1 1/2 eetlepel tuinkruidenbouillon (of 3 maggiblokjes)
 • mespunt zwarte of witte peper
 • 4 eetlepels zonnebloem olie
 • 400 gram kouseband
 • 6 grote aardappelen ( in grote blokje snijden)
 • 1 teentje knoflook ( geperst)
 • 1 eetlepels tuinkruidenbouillon ( 2 maggiblokjes)
 • 1 kleine ui (versnipperd)
 • 1 eetlepel massala
 • 1 theelepel tomatenpuree
 •  kopje water
 • mespunt zwarte of witte peper
 • 6 eieren

Bereiding

Snij de kippenbouten in gewenste stukken en was ze. Snij ze niet te groot omdat het dan langer duurt voor de kip gaar is. Doe in een ruime pan de olie en fruit daarin de ui en de knoflook.Als ze wat glazig zijn de tomatenpuree toevoegen. Goed roeren, doe daarna de massala erbij en laat het goed meebakken. Na een klein minuutje voeg je de kip toe en de zwarte/witte peper.Laat dit alles even goed bakken en blijf wel opletten dat het niet aanbrandt door af en toe te roeren. Doe daarna de tuinkruidenbouillon of maggiblokjes erbij en de deksel erop.Laat het stomen na 5 minuten een half kopje water erbij doen en op een wat zachter vuur gaar koken.Na plusminus 30 minuten is de massala kip klaar ( afhankelijk van de grote van je kip). Merk je dat je weinig jus hebt doe dan nog de rest van het kopje water erbij en proef of het voldoende zout heeft.

De bereiding van de aardappelen is bijna gelijk. Doe de olie in een pan en fruit daar weer de ui en knoflook mee. Daarna doe je de tomatenpuree erbij en bak je de massala poeder mee. Doe vervolgens de aardappelblokjes erbij met de tuinkruidenbouillon (maggiblokjes) en een kopje water. Laat dit alles goed stomen op een niet al te hoge vlam. Als de aardappelen bijna klaar zijn voeg je de kouseband toe en roer het goed om. Proef of het geheel voldoende zout heeft naar wens. Is dit niet het geval dan meer tuinkruidenbouillon (1 maggiblokje) toevoegen.

Kook een aantal eieren (hardgekookt) en maak het mooi geel door het even in de massala van de kip te leggen als de eieren gepeld zijn.IMG_3552

Tips
1. Ik koop voor het gemak en omdat ik nog zoekende ben naar het goede recept mijn roti plaaten bij de toko. Daar kan je ze verpakt kopen en er zitten 3 stuks in. Mocht je de gouden tip hebben voor een goed recept, graag!

2. het is het lekkerst om je gerecht op de rotiplaat te leggen en deze zo op te eten. Eventueel kun je het ook met rijst maken ipv de rotiplaat (persoonlijk zou ik dan de aardappelen laten.

3. In plaats van kippenbouten kan je ook kipfilet gebruiken.

4. eigenlijk hoort kousenband echt bij dit gerecht, maar kun je deze niet vinden of is het je te prijzig. Bij de vriesafdeling van de supermarkt kun je ook sperzieboontjes vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s