Paasvokaatje; advocaat met vodka!

Een paar jaar geleden had ik niet durven zeggen dat ik het lekker vond, maar nu ik het zelf ben gaan maken… moet ik toegeven dat ik van dit “oma-drankje” ben gaan houden. Dit met dank aan mijn schoonzusje, de banketbakster!

Zij, en haar collega’s, maken in het voorjaar flink wat liters advocaat. Bij mijn schoonmoeder was deze in huis. Ze vertelde dat het maken echt niet moeilijk is en je maar 4 ingrediënten nodig had, waarvan vodka ipv brandewijn. Na het proeven was ik verkocht en maak ik het nu ook zelf.

Een “oma-drankje” is het zeker, weinig oma’s die geen advocaat lusten. Maar het imago zeker niet waard! Advocaat is heerlijk in gebak, maar ook over vanille-ijs en hoort voor mij zeker tussen de paas/voorjaarsklassiekers thuis. Maar kun je zeker ook maken voor je oma bij een verjaardag of als orgineel cadeau te geven in een mooie weckpot, samen met slagroom en een robuust borrelglas in een nieuw jasje gestoken!

Ingrediënten voor een 3/4 gevulde weckpot met advocaat

  • 250 gr eierdooiers (zo’n 15 eieren mag je splitsen)
  • 250 gr suiker
  • een mespuntje zout
  • een vanillestokje, uitgeschraapt
  • 300 ml vodka
  •  extra benodigd
    • een keuken thermometer
    • grote pan of kom met koud water

Bereiding

Als eerste mag je beginnen met het fijnste klusje van dit recept; het splitsen van ongeveer 15 eieren. Zorg ervoor dat je het totaal gewicht van de dooiers steeds na het toevoegen van een dooier weegt, zodat je het totale gewicht goed te weten komt en je inschatten kunt hoeveel eieren je nodig hebben zult.

Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker door elkaar en ga verder met klutsen nadat de kom boven een pan kokend water gezet is (au bain marie). Giet de vodka erbij en blijf roeren tot de advocaat een dikke vla wordt en je thermometer 70°C graden aangeeft. Denk hierbij er wel om dat dit een al roerend wordt gemeten (zo’n gelijk mogelijke temperatuur van de advocaat).Dit is de temperatuur die voor mij werkt!

IMG_2511.JPG
alle ingrediënten al roerend au bain marie aan het verwarmen

Zet dan de kom in een kom met koud water en laat de advocaat af en toe roerend terug koelen. Zeef de advocaat om een mooie en egale advocaat te krijgen.

Zelf reken ik altijd een maand om de advocaat te kunnen bewaren, maar ook lees ik dat je deze tijden kunt bewaren. better safe then sorry moet je maar denken 😉

Als je de advocaat in een mooie pot of fles hebt gegoten kun je deze serveren!

Lekker klassiek met slagroom of ga je voor een paasvokaatje? Of toch door de monchou in de ABC-taart… Heb je nog andere ideeën, ik lees ze graag!

Geniet er in elk geval van, dat doen wij hier ook!

IMG_3818[1]
Paasvokaatje! (advocaat met paaseitjes en eventueel slagroom)
 Nog een kleine uitleg over de temperatuur bij het maken van advocaat

Zodra de advocaat dikker wordt is dat omdat eiwitten stollen en heb je een temperatuur boven de 62°C bereikt en kun je stoppen wanneer je wilt. Blijf in ieder geval goed roeren en laat de advocaat ook niet te heet worden, dit om schiften te voorkomen. Salmonella bacteriën sterven boven de 60°C, hier hoef je dus niet bang voor te zijn. Misschien moet je een aantal keer uitproberen wat voor jou werkt of lukt het recept in 1 keer. Advocaat maken is niet moeilijk, je moet alleen wat geduld hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s