Groninger eierbal

Deze vegetarische snack is een typisch Gronings streek gerecht, maar ik als “niet” Groningse was hier dan ook niet mee bekend. Een aantal jaar geleden zag ik bij de snackbar op de menukaart een eierbal staan. Een eierbal… toch maar eens proberen. Het bleek een gefrituurd snackje te zijn; een hard gekookt ei omhuld met ragout in een krokant gepaneerd jasje. Wat eigenlijk best lekker was, alleen een beste hap!

Maar net als kroketten, wou ik ook dit eens zelf maken. Nu de lente in aantocht is en de paasdagen er aan komen, worden er straks weer vele eitjes gegeten. De “gewone” eierbal vind ik te groot, nu heb ik mijn eigen kleine variant gemaakt op de eierbal met een kwarteleitje. Ideaal als borrelhapje of als een voorgerecht tijdens het paasdiner.

Ingrediënten

 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 5 gram kerrie poeder
 • 1 bouillonblokje (groente of kip)
 • 250 milliliter melk
 • 250 milliliter water
 • 1 eetlepel (gedroogde) peterselie
 • 2 eetlepels citroensap
 • 12 kwarteleitjes, gekookt en gepeld
 • 1 à 2 eieren losgeklopt
 • bordje met bloem
 • bordje met paneermeel

Voorbereiding:

Voor je de eierballen maken kunt, begin je aan de ragout. Deze kun je pas gebruiken wanneer deze flink is afgekoeld, zelf kies ik ervoor om deze een nachtje in de koelkast te laten staan. Maar goed, de ragout maak je dus als eerste en kun je eventueel een dagje eerder maken.

Smelt de boter in een steelpannetje, wanneer deze volledig gesmolten is voeg je de bloem, kerriepoeder en het bouillionblokje in 1 keer toe. Bak dan al roerend de roux gaar, wanneer de roux een zandstructuur heeft is deze gaar. Mix de melk en het water in een maatbeker en voeg deze beetje bij beetje toe. Steeds wanneer je een egale massa hebt, kun je weer wat toevoegen. Blijf goed roeren, dan voorkom je dat er klontjes ontstaan. Wanneer alle melk en water is opgenomen en je een dikke massa hebt is je ragout klaar. Nu kun je de peterselie en het citroensap erdoor roeren en de ragout in een bakje/bord doen en laat deze goed afkoelen.

IMG_2674
ragout en de kwarteleitjes

Kook je kwarteleitjes tot deze hardgekookt zijn. Laat de afkoelen en pel ze. Dan kun je alles alvast klaarzetten voor het paneren, 1 bord met bloem, 1 bord met ei en 1 bord met paneermeel. Zorg dat je voor de zekerheid wat extra bij de hand hebt, voor het geval je te weinig paneermeel/ei blijkt te hebben. Dan verdeel je je eerder gemaakte ragout in 12 gelijke porties. Je pakt een gekookt kwarteleitje en rolt deze even door de bloem en boetseer je het eitje in de ragout. Tip: gebruik natte handen hiervoor! Vervolgens gaat het eitje met de ragout door de bloem het ei, de paneermeel en nogmaals door het ei en de paneermeel voor een ruime paneerlaag rond de ragout. Dit doe je met alle 12 eitjes. Dan zijn je “mini” eierballen klaar voor gebruik. Je kunt deze invriezen, in de koelkast bewaren tot gebruik of deze gelijk bereiden.

IMG_1827
“de eierballetjes”

Bereiding

Verhit een frituurpan tot 180 graden Celsius en frituur deze in zo’n 4 minuten goudbruin en warm. Warm zijn ze het lekkerst, dus gelijk serveren!

Eet smakelijk!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Inostrate schreef:

  Veel werk maar dan heb je ook wat!

  Geliked door 1 persoon

  1. Laura schreef:

   Dat zeker! Maar erg lekker zo af en toe. Gelukkig kun je het meeste al eerder voorbereiden en de eierballen eventueel invriezen zodat je ze alleen nog maar hoeft te frituren wanneer je er zin in hebt!

   Like

   1. Inostrate schreef:

    Leuk om erover te lezen, mijn man komt uit Groningen!

    Geliked door 1 persoon

 2. Laura schreef:

  Graag gedaan. Wie weet kun je hem een keer ermee verrassen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s