oma’s appeltaart met een twist

Appeltaart…

Altijd een succes bij een feestje. De basis is simpel: appels en een goed deeg. Maar dan komt de keuze, wat voor taart ga ik maken…

Met appels dat is een ding dat zeker is. Maar dan kiezen; rozijnen, krenten, rum, custard, spijs, kookpudding, havermout, bloem, zelfrijzend bakmeel, suiker en of toch andere ingrediënten. Een klassieke appeltaart, appelkruimel, appelcrumble, appelflap, appelbol, plaattaart met appel en appel beignets zijn een aantal mogelijkheden wat je allemaal met appels en deeg maken kunt.

De appeltaart zoals mijn moeder of grootmoeder deze maakten is en blijft toch extra speciaal. Deze vind ik eigenlijk het lekkerst, aan die smaak zit net even wat extra. Zal dit nostalgie zijn? Zo hadden wij vroeger vaak appeltaart met rozijnen geweld in rum en bij vriendlief thuis werd er appeltaart gebakken met kookpudding.

Appeltaart is bij de een favoriet en de andere absoluut niet. Maar op bijna elke verjaardag waar ik kom is er wel appeltaart, zo ook bij ons thuis. Nu is het wel zo dat mijn zoontje alleen maar chocoladetaart lust heeft hij bedacht, voor hem echt geen appeltaart… Maar bij mijn vriend daarin tegen is de appeltaart favoriet. Elke verjaardag bak ik dus iets met appels en chocola (lees cacao). Meestal maak ik een andere weer een variant met appels en deeg. Zo zijn er ook de recepten van onze grootmoeders, want laten we eerlijk wezen, wat is er nu lekkerder dan appeltaart van oma/beppe! Deze appeltaart is dan ook gebaseerd op de smaak van vroeger, maar met een twist van mij.

Ingrediënten

 • 300 gr zelfrijzend bakmeel
 • 200 gr roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
 • 100 gr suiker
 • 1 ei
 • snufje zout
 • 150 gr amandelspijs
 • 1,5 kg appels
 • 100 gr blanke rozijnen (10 min in warm water geweld)
 • 4 el abrikozenjam
 • 1 el kaneel
 • 1 el custard
 • poedersuiker

Bereiding

Meng in een beslagkom het zelfrijzend bakmeel, de roomboter, de suiker, het ei en ’t snufje zout tot een mooi samenhangend geheel. Maak hiervan een mooie bol en leg deze afgedekt met plasticfolie minstens 1 uur in de koelkast te rusten.

Ondertussen kun je rustig de appels schillen, in vieren snijden, de klokhuizen verwijderen en in dunne plakjes snijden. Leg de appels in een grote kom en mix deze met de blanke rozijnen, abrikozenjam, kaneel en custard.

Verhit een hete lucht oven op 175 graden voor. Vet een ronde ovenschaal van 24 cm in en/of bekleed deze met bakpapier. Pak je deeg en verdeel deze gelijkmatig over de bodem en zijkanten. Vervolgens verdeel je de amandelspijs over de bodem van je deeg en druk je deze voorzichtig met een lepel aan. Mocht je spijs heel hard zijn, kun je er wat eiwit aan toevoegen om je spijs wat kneedbaarder te maken. Nu leeg je de kom met de gemixte vulling in de taart en maak je voorzichtig van de bovenste partjes appel rondjes voor een mooie afwerking van de taart. Nog even de randen een beetje terug vouwen over de vulling heen en dan kan de taart in zo’n 50 minuten in de oven gaar gebakken worden.

Wanneer je taart 50 minuten in de oven heeft gezeten en mooi van kleur is, zet je de oven uit en laat je de taart nog een half uurtje in de oven afkoelen. Als je taart te snel gaat, kun je er ook een stukje aluminiumfolie overheen leggen tegen het te donker/zwart worden van je taart. Na het half uurtje afkoelen (minimaal) kun je taart uit de vorm halen om verder te laten afkoelen. Ikzelf leg een bord op de bovenkant van de vorm. Keer de vorm met taart om, haal het bakpapier er af. Plaats nu op de bovenkant (dus de onderkant van de taart) een serveerschaal/taartplateau en draai de taart weer om. Nog even poedersuiker over de taart heen strooien en je appeltaart is klaar! Het huis ruikt dan al even heerlijk, tijd om te gaan proeven!

 

IMG_4047
Eet smakelijk!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s