Aardbeien kwarktaart

Word je nu ook zo blij in het voorjaar als je over de markt loopt en in de marktkramen de eerste aardbeien weer ziet? De tijd van lekkere verse, zoete en frisse smaken is weer gekomen! Nu komen ze nog uit de kas of uit het zonnige zuiden, maar toch kan ik het niet laten en neem ik vaak een doosje aardbeien mee. Nog even en dan is er weer vers zomers fruit te verkrijgen. Verse frambozen, abrikozen, kersen, perziken, nectarines, pruimen en al wat sneller rabarber. Deels altijd uit eigen tuin, maar vaak ook van de markt. Grotendeels gaat het gelijk op, maar elk jaar is er ook een deel wat ik inmaak tot jam, taartvullingen en ander lekkers.

Helaas heb ik wat latere aardbeien in mijn tuin, dus in de volle zomer genieten wij thuis pas van de lekkerste aardbeien uit eigen tuin. Ze smaken vers geplukt toch echt het lekkerst ;-). Alhoewel, het gaat altijd erg snel. In 2 week tijd hebben we zomaar een paar kg aardbeien tegelijk mooi rood/roze. We kunnen er dan amper tegen eten. Een deel van de aardbeien maken we meestal in tot jam.

Dit weekend is het een kwarktaart geworden met verse aardbeien voor 8 tot 10 personen.

Ingrediënten 

 • 1 kg aardbeien
 • 500 ml kwark
 • 250 ml slagroom
 • 12 blaadjes gelatine of 5 gram agar agar (ik heb gelatine gebruikt)
 • 1 pak bastognekoeken (hoeft niet perse “het A-merk” te zijn)
 • 225 gr basterdsuiker
 • 200 gr roomboter
 • 1 zakje vanille suiker of 1 tl vanille extract
 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 2 eieren
 • 1 el citroensap

Voorbereiding

Je maakt een kwarktaart met een verstopt laagje cake. Om de cake in je taart te kunnen verstoppen, moet je deze als eerste gemaakt hebben (of al een keer eerder). Een cake duurt altijd een poos om te bakken en met deze is het niet anders.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Mix met een garde 100 gr gesmolten boter met 100 gr suiker en 1 zakje vanille suiker tot een glad geheel. Voeg 1 voor 1 de 2 eieren toe. Als je 2 eieren opgenomen zijn in het beslag, roer je 100 gr zelfrijzend bakmeel door je beslag. Vervolgens giet je je beslag in een vooraf ingevette en/of met bakpapier beklede bakvorm en laat je je cake in zo’n 50 minuten gaar worden. Als de cake klaar is, haal je deze uit de oven om af te koelen. Je cake moet ongeveer een centimeter kleiner zijn dan de vorm waarin je je kwarktaart maakt. Dit kun je eventueel bijsnijden langs de rand van een bord.

Ondertussen kun je “de aardbeienjam” maken. Zet hiervoor 400 gr ontkroonde aardbeien met 125 gr suiker en een eetlepeltje citroensap (heb je dit nu niet, dan kan water ook prima) in een steelpannetje op het fornuis. Zorg ervoor dat je aardbeienmengsel aan de kook komt, blijf af en toe flink roeren. Na zo’n 2 minuutjes kan de blender ervoor voor een egale “jam”. Normaal laat je jam even inkoken, maar nu hield ik deze iets vloeibaarder. Laat ongeveer 250 gr jam in een bord afkoelen en de rest in een kopje.

De 2 meest tijdrovende klusje heb je nu gehad. Ga je liever voor het gemak? Gewone aardbeienjam en plakjes cake kan ook altijd!

Bereiding

Laat in een kom met koud water de gelatine minstens 5 minuten weken. Ondertussen kun je de bastognekoeken verkruimelen en 100 gr roomboter laten smelten. De verkruimelde koekjes mix je door de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel over de bodem van je vooraf ingevette en met bakpapier beklede (ook de randen) bakvorm. Druk de koekkruimels met een lepel stevig aan en laat deze in de koelkast even hard worden.

Roer nu je kwark los en voeg daar 250 gr van je zelfgemaakte jam aan toe. Blijft de kleur je te licht? Je kunt altijd meer toevoegen. Knijp de gelatine lichtjes uit en laat deze met een klein beetje water al roerend oplossen. Roer je opgeloste gelatine door je kwarkmengsel. Klop nu de slagroom (zonder suiker oid toe te voegen) en roer deze door je kwarkmengsel. Snijd je overgebleven aardbeien allemaal doormidden.

Het leukste werk kan nu beginnen; het bouwen van je taart! Pak je bakvorm met daarin je koekbodem van bastognekoekkruimels. Verdeel de aardbeien langs de rand van je taart met de snijzijde aan de buitenkant tegen het bakpapier aan, zodat je straks de aardbeien goed kunt zien zitten. De aardbeien die je overhoud gebruik je straks voor decoratie. Giet vervolgens de helft van je kwarkmengsel over je bodem en zet deze 15 minuten in de koelkast. Dan kan je ronde plak cake op je taart gelegd worden en overgoten worden met de rest van je kwarkmengsel. Zet de taart nu minstens 3 uur in de koelkast om goed stevig te kunnen worden.

Na 3 uur is je taart stevig genoeg om afgemaakt te kunnen worden. Leg de overgebleven halve aardbeien op een mooi hoopje in het midden van de taart en overgiet je aardbeientaart met de jam. Zoek een mooie serveerschaal of taartplateau en plaats je taart. De randen van bakpapier kun je verwijderen zodra je de kwarktaart uit de springvorm hebt gehaald.

Je taart is mooi opgemaakt en klaar; Smullen maar!IMG_4173IMG_4175

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s