Vasten of veertigdagentijd

Al een aantal jaar is mijn moeder in de ” veertigdagentijd” aan het vasten. Ze kiest er dan voor om van Aswoensdag tot aan Pasen geen alcohol te drinken. Dit is een moderne vorm van de katholieke traditie om 40 dagen geen vlees te eten. Ook in deze periode niet roken of televisie kijken zijn moderne vormen van vasten.

De naam “veertigdagentijd” refereert aan aan de periode die Jezus in de woestijn doorbracht. Het getal 40 heeft in de bijbel de betekenis van overgang van de ene periode naar de volgende en komt vaker voor. Mozes bijvoorbeeld verbleef 40 dagen en nachten op de berg Sinaï, zijn volk is 40 jaar onderweg van Egypte naar Israël en hij was 40 jaar toen hij besefte dat hij geen Egyptenaar is, maar tot het volk van Israël hoort.

Tussen Aswoensdag en Pasen zitten 46 dagen, maar omdat traditioneel op zondag niet gevast wordt, wordt gesproken van de veertigdagentijd. De zondag is de herinnering aan de opstanding en is daarom een dag die steevast gevierd wordt in de christelijke traditie.

Voor mij is het doel van deze veertigdagentijd om te kijken of ik mijn gewoontes makkelijk aan kan passen, momenten van bezinning en rust te pakken. Door creatief om te gaan met alternatieven voor het vlees, lekkere recepten maken en hier te delen op de blog. Niet de vleeswaren steeds pakken op brood, wat meer groenten eten bij het ontbijt en de lunch. Een stukje duurzamer proberen te worden, de “meatless monday” is bij ons al redelijk in ingeburgerd. Minder vlees maar vaker peulvruchten, noten, vis en andere vleesvervangers. Wel hebben wij er samen voor gekozen, dat we liever wat minder vlees eten dat van goede kwaliteit is dan de kiloknallers. Nu aan mij de uitdaging om van maandag tot en met zaterdag helemaal geen vlees de komende periode te gaan eten. Op de maandag zal dan ook een lekker vegatarisch recept volgen in de komende weken en mocht het mij lukken op de vrijdag een kleine update van het het mij bevalt met een leuk recept voor tijdens te paasdagen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s