stoofpeertjes cheesecake

Tijdens deze koude dagen is weinig zo lekker als de geur van de stoofpeertjes op het fornuis te pruttelen. Nu kan ik elke dag wel stoofpeertjes eten, maar 1 van de dingen die ik leuk vind is het uitproberen van recepten. Een paar weken geleden had ik een “girls night”. Ik denk dat bijna elke meid van ongeveer mijn leeftijd erg bekend is met Rory en Lorelai Gilmore. Hapjes, drankjes, kussens, dekens, pyjama’s en de nieuwste afleveringen op een beamer! Het recept voor een ouderwets gezellig avondje/nachtje!

Heerlijk op de bank tv kijken en een flinke sugar rush krijgen van al t snoep en gebak, dat was aardig gelukt! Waar de rest alle vier de afleveringen vol hield, moest ik afhaken na de eerste helft. Ik denk dat het te maken heeft met mijn lieve dochter, die elke nacht nog gevoed wil worden. Maar om een lang verhaal kort te maken, ik mocht ook wat lekkers meenemen. Dit werd een cheesecake, ach en waarom geen stoofpeertjes erin… Dat gaat vast goed smaken! Dit is zeker goed gelukt! Een week later mocht ik de taart op pakjesavond weer maken en ik gok dat ik deze nog vaker deze winter maak.

Ingrediënten

  • 400 gr roomkaas
  • 4 eieren
  • 1 kopje suiker
  • 12 partjes stoofpeer (zie het recept op mijn eerdere blog)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr boter
  • 300 gr speculaas- of bastognekoekjes
  • eventueel rode bieten sap voor een mooie rozige kleur (dit had ik toevallig in huis en ik was toch aan het uitproberen ;), het beslag wordt helaas weer meer gelig tijdens het bakken. Dus zeker leuk voor monchou/kwarktaart iod)
  • springvorm van ongeveer 24 cm ingevet en/of met bakpapier bekleed

Bereiding

Het leukste werk van het maken van deze taart is de bodem en hier begin je mee! Nu kun je natuurlijk een keukenmachine pakken en hierin de koekjes laten verkruimelen. Maar wees eens eerlijk is het niet veel leuker om een theedoek te pakken, daar de koekjes in te doen en dan los te gaan met een deelroller, je handen of iets anders, zolang de koekjes maar kruimels worden! Dit vond ik vroeger 1 van de leukste (en lekkerste) taakjes als ik mijn moeder mocht helpen met het maken van monchou. En dan stiekem de grootste kruimels zelf op snoepen.
Als je de kruimels klein genoeg vind, kun je deze mengen met de gesmolten boter. Dit mengsel verdeel je over de bodem van je springvorm. Met een lepel druk je de kruimels stevig aan en dan kan je bodem even opstijven in de koelkast.

img_2050

Nu kun je de oven voorverwarmen op 150 graden. De overige ingrediënten mix je nu goed door elkaar met een garde of mixer tot het een mooi geheel is. Dan mag dit boven op je bodem en kun je de stoofpeertjes in een waaier erin gedrukt worden. En kan je taart in de voorverwarmde oven.

img_2076

Na anderhalf uur is deze klaar en kun je deze laten afkoelen. Het lekkerst is het als je de taart al een dagje eerder hebt gemaakt. Voordat je de taart aansnijdt even bestrooien met poedersuiker en wat verkruimelde speculaasjes (of pepernoten). Eet smakelijk!

img_2093

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s