slaatje!

een slaatje, oftewel een huzarensalade. Al een poos stond dit op mijn lijstje om te maken, maar het leek mij steeds zoveel werk. Deze kerst had ik het idee om alleen de ingrediënten in de winkel te kopen en (bijna) alles zelf te maken voor een warm en koud buffet, van de kerststol tot de pommes duchesses (maar dan van pompoen ipv aardappel). Maar ook diverse salades en mooie vlees, vis en groente gerechten. Bij een buffet hoort voor mij ook een huzarensalade, een mooi excuus om zelf een keer één te maken. Nu is het mij aardig goed gelukt om een slaatje te maken en aan de hoeveelheid die er over was, heeft het de rest ook gesmaakt!

Vandaar dat ik dit recept nu ook met jullie deel.Van origine hoort er door een huzaren salade kalfsvlees en geen ham, net als paprika en wortel. Voor mij geeft dit net even wat extra aan de salade en met een persoonlijke twist. Je kunt bijvoorbeeld ook doperwten, rode bietjes en/of ei toevoegen. Het gaat erom dat het een slaatje is waarvan jij kunt smullen!

Ingrediënten 

  • 600 gr geschilde licht kruimige aardappelen
  • 1 grote jonagold appel
  • 120 gr kleine augurkjes
  • een klein uitje
  • een halve rode paprika
  • 1 kleine wortel
  • 150 gr ham
  • mayonaise
  • peper en zout

Bereiding

Kook de aardappelen in zo’n 20 minuten gaar. Je kunt de gaarheid van de aardappelen checken door er met een vork/mes in te prikken, gaat de aardappel “uit elkaar”. Afgieten maar, want je aardappelen zijn gaar! Na het afgieten, laat je deze afkoelen.

Terwijl je de aardappelen op hebt staan, kun je alvast beginnen met het snijden van de overige ingrediënten. Snijd de appel, augurk, ui, paprika, wortel en ham in kleine zo gelijkmatig mogelijke blokjes en leg deze in een schaal.

Ondertussen zullen je aardappelen gaar zijn en zodra deze afgekoeld zijn, kun je deze ook in kleine blokjes snijden en mengen met je eerder gesneden ingrediënten. Voeg ongeveer 4 flinke eetlepels mayonaise en wat peper en zout naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar. Eventueel kun je nog wat mayonaise, peper en zout toevoegen. Maar dat is naar smaak!

Nu komt het leukste van de salade; opmaken! Je zoekt een mooie schaal op waar je je huzarensalade op serveren gaat. Je leegt de schaal met je slaatje en verdeelt dit mooi over de schaal. Je slaatje kun je nu opmaken met bijvoorbeeld een ei, maar ook de ingrediënten die je hebt gebruikt of lekkere vleeswaren, maar net waar je zin in hebt.

Eet smakelijk!

20161225_171743.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s