Appelbeignets

En dan is het zover. 2016 is alweer bijna voorbij! Voor ons een jaar met bijzondere momenten, de eerste schooldag van de oudste en de geboorte van de jongste. Maar ook met mooie plannen. Wij mogen terug kijken op een bijzonder jaar, maar ook vooruitkijken naar wat er komend jaar komen gaat. Verhuizen, wennen aan de nieuwe plek, een nieuw thuis; ons nieuwe huis.

Maar oud en nieuw is voor mij ook een tijd van tradities, zo bak ik al jaren op oudjaarsdag oliebollen. Net als dat mijn moeder en grootmoeders dit deden. Bij mijn opa en oma thuis lagen er vaak de volgende dag rolletjes en kniepertjes te wachten en bij mijn pake en beppe thuis heerlijke krentenbollen. Maar ook kwam ik dan de appelbeignets tegen, hier kon (en kan) ik nieuwjaarsdag altijd nog zo heerlijk van smullen!

Na het bakken van de oliebollen zijn altijd als laatste pas de beignets aan de beurt.Terwijl ik de laatste jaren ook andere beignets zie. Vele bakkerijen en supermarkten zijn overgaan op een ovenvariant. Dit doet mij erg denken aan een appelflap, maar dan rond. Je kunt het zelfs aan het deeg zien, hier zitten laagjes in. Dus dit is geen gistdeeg. Natuurlijk zijn deze ook erg lekker, maar noem mij maar ouderwets of traditioneel. Op oudjaarsdag, net als de nieuwjaarsochtend, hoort er voor mij een “echte appelbeignet” bij!

Ingrediënten 

 • 170 gr bloem
 • 1 ei
 • 170 ml melk
 • 1/3 theelepel droge gist (instant) of 25 gram “bakkersgist”
 • snufje zout
 • 15 gr gesmolten boter
 • theelepeltje zonnebloemolie voor door het beslag
 • 3 appels
 • suiker
 • kaneel
 • zonnebloemolie om in te frituren

Bereiding

De droge gist meng je door het bloem in een schaal, gebruik je bakkersgist dan los je deze op in wat lauw warme melk. Als dit gemengd is voeg je het zout toe en meng je dit door het bloem. De droge ingrediënten, meng je dus door elkaar. Nu meng je alle natte ingrediënten; de boter, het ei en de melk. Giet dit alles beetje bij beetje al kloppend door de bloem tot een glad beslag. Dek de beslagkom af met folie en laat dit een uur op een warme plek rijzen.

Nu heb je alle tijd om appels te schillen, met een appelboor het klokhuis te verwijderen en deze in plakken te snijden. Op een plat bord, een bakje kan ook zolang de plakken er maar in passen, strooi je ene ruime laag suiker en kaneel. De suiker en kaneel mix je door elkaar heen. De appel plakken kunnen nu stuk voor stuk door de kaneelsuiker gehaald worden. appels en kaneelsuiker.JPG

Als het uur bijna voorbij is, verhit je de frituur of wanneer je laatste oliebollen bijna gebakken zijn… Zet je alles klaar voor de bignets, een mooi bord om ze op te serveren. Maar eerst een bord met keukenrol (zo’n 4 stuks) om een deel van het vet in op te vangen.

Als de olie op temperatuur is kun je gaan bakken. Afhankelijk van je frituur hoeveel tegelijk. Zelf bak ik er meestal zo’n 4 à 5 tegelijk. Dompel de plakken 1 voor 1 in het beslag, laat ze even uitlekken tot er geen slierten beslag meer aan hangen.

Frituur ze dan goudbruin, na zo’n 2 minuten kun je ze omdraaien en ongeveer 2 minuten later zijn de klaar! Uit de pan, even uit laten lekken op de keukenrol en dan klaar om te serveren. Eventueel kun je er nog poedersuiker over strooien, maar zonder zijn ze ook lekker.

Eet smakelijk, een veilige jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar!

appelbeignets

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s