stamppot mous van pa

Stamppot boerenkool, voor mij stamppot “mous”. Oftewel stamppot boerenkool met grove verse worst en gort zoals ik ‘m vroeger at en als ik heel eerlijk ben, is dit voor mij het lekkerst! Ik denk dat elke familie boerenkool weer anders maakt. Bij mijn vriend thuis werd deze altijd met rookworst, spekjes en jus gegeten. Op mijn werk zijn er al diverse variaties voorbij gekomen, maar mijn vaders recept blijft bij mij favoriet!

Als de r in de maand zit is het weer tijd voor stamppot mous. Boerenkool is het lekkerst als de vorst er even overheen is geweest. Zelf heb ik de boerenkool afgelopen jaar in de moestuin gehad. Tot en met het voorjaar hebben wij heerlijke boerenkool uit eigen tuin mogen eten. Zeg nu eerlijk, stiekem smaakt alles lekkerder doordat je er zelf tijd, energie en liefde aan hebt besteed. Deze kool komt zeker komend jaar weer in onze nieuwe achtertuin. Een van de leuke projecten aan ons huis, wordt het maken van een tuin. Een gedeelte van de tuin, wordt eetbaar! Hierover snel meer…

Stamppot mous van pa!

ingredienten-stamppot-mausIngrediënten

  • 600 gr boerenkool, zelf kies ik ervoor om deze op de markt te halen. vaak wat meer, voor in de smoothie of iets anders.
  • 1 kilo aardappelen
  • kopje vluggort
  • 2 kleine grove verse worsten of 1 grote

Bereiding

Als je voorgesneden boerenkool hebt, kun je deze in een grote pan leggen. Heb je boerenkool die nog gesneden moet worden, dan snijd je de bladeren en maak je ze schoon. Je breekt de bladeren van de steel en snijdt de dikke stelen van het blad af. Nu was je de bladeren, net als bij andere groente kan het ook in de boerenkool voorkomen dat je een rups of slak tegenkomt. Zelf gebruik ik hiervoor altijd een emmertje water met een eetlepel zout, waar ik de boerenkool ongeveer een uurtje in laat staan. Daarna spoel je de boerenkoolbladeren uit in schoon water. Nu kun je de bladeren oprollen, snijden en in de pan. IMG_2430.JPG

Vervolgens schil je de aardappelen en snijd je deze in stukken. Dan kunnen de aardappelen samen met de verse worst bovenop je gesneden boerenkool in de pan en kook je de boerenkool en aardappelen in zo’n 20 minuten gaar.

Ondertussen maak je in een ander pannetje de vluggort volgens de gebruiksaanwijzing klaar.

img_2418

Wanneer de aardappelen en boerenkool gaar zijn, giet je deze af. Denk er wel om om een deel van het kookvocht op te vangen, zodat je eventueel wat kookvocht toe kunt voegen aan je stamppot om deze wat smeuïger te maken.

Nu kan het laatste, en leukste klusje beginnen… Je voegt de vluggort toe en stampen maar! Als je het makkelijker vind, kun je de worst er even voor het stampen uithalen,in stukken snijden en terug in de pan.

Even nog de tafel dekken, de pan op tafel en: Eet smakelijk!

stamppot mous.JPG

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s