Boerenkool stamppot met paprika en champignons

De boerenkool stamppot werd bij ons thuis veel gegeten, zoals bij velen met worst of spekjes erdoor. Nog een rookworst of een speklapje en jus erbij. Ik gok dat dit de meest bekende winterse stamppot is en in de meeste gezinnen regelmatig gegeten wordt.

Tijdens de koude dagen van de afgelopen tijd, was stamppot bij ons ook favoriet. Alleen probeer ik 1 a 2 dagen in de week vegatarisch te eten. Vlees vind ik lekker, maar het is geen “moeten” voor mij in een maaltijd. Als ik samen met mijn zoontje boodschappen doe en hij mag kiezen wat we eten, dan kiest hij vaak “gehaktballetjes” met witte saus en vlinderpasta. Niet wetende dat hij toch echt vega balletjes heeft uitgekozen. De witte saus doe ik niet altijd aan mee, maar hij is fan van de mac and cheese met broccoli en bloemkool uit de oven.

Bij vrienden van ons thuis hoorde ik een poos geleden de uitspraak: meatless monday and fishing fryday. Oftewel, zij aten op maandag geen vlees en op vrijdags vis. Het idee spreekt mij zeker aan en ik kan dit iedereen aanraden die wat meer vlees en/of vis eten wil. Je krijgt zo langzamerhand een gewoonte van wat vaker geen vlees eten, maar juist vis of een andere vleesvervanger.

Deze stamppot is bij ons thuis in deze gewoonte ontstaan, met wat restjes ui, champignons en paprika is deze stamppot ontstaan. Ik kan het iedereen aanraden om eens te experimenteren met je basisgerechten en zo eens wat anders op tafel te kunnen zetten. Mocht je nu geen inspiratie hebben, graag deel ik de recepten van mijn (volgens ons thuis) goed gelukte recepten.

Groetjes Laura


Ingrediënten voor 4 personen (zelf maak ik voor 2 volwassenen en 1 kind de helft)

  • 400 gr boerenkool
  • 1 kg aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 250 gr champignons
  • scheutje melk
  • groente/tuinkruiden bouillionblokje
  • scheutje olie/ lepeltje kokosolie/ scheutje bakboter
  • evt geraspte oude kaas/geitenkaas

Bereiding

Net als bij mijn andere recepten met boerenkool moet je rekening houden met voorgesneden of bladeren boerenkool. Op de markt of uit de tuin koop/haal ik de bladeren, in de supermarkt kun je zakken voorgesneden boerenkool kopen.

Als je voorgesneden boerenkool hebt, kun je deze in een grote pan leggen. Heb je boerenkool die nog gesneden moet worden, dan snijd je de bladeren en maak je ze schoon. Je breekt de bladeren van de steel en snijdt de dikke stelen van het blad af. Nu was je de bladeren, net als bij andere groente kan het ook in de boerenkool voorkomen dat je een rups of slak tegenkomt. Zelf gebruik ik hiervoor altijd een emmertje water met een eetlepel zout, waar ik de boerenkool ongeveer een uurtje in laat staan. Daarna spoel je de boerenkoolbladeren uit in schoon water. Nu kun je de bladeren oprollen, snijden en in de pan.

Vervolgens schil je de aardappelen en snijd je deze in stukken. Dan kunnen de aardappelen bovenop je gesneden boerenkool in de pan en kook je de boerenkool en aardappelen in zo’n 20 minuten gaar.

Ondertussen snijdt je de ui, paprika en champignons in kleine blokjes en/of plakjes. In een koekenpan laat je de boter/olie warm worden en fruit je de groenten aan. Je moet hierbij doen wat je zelf lekker vind! Heb je het liefst nog knapperige stukjes paprika, maar de ui en champignons goed uitgebakken. Kies daar dan voor! Voeg aan het einde het bouillionblokje en het scheutje melk toe zodat alles alvast mengt, maar ook dat je warme melk aan je stamppot toevoegt. Dit maakt het net even lekkerder dan koude melk toevoegen aan de aardappelen.

Wanneer je aardappelen en boerenkool gaar zijn, voeg je het groentemengsel toe en mag je stampen!

Eet smakelijk!

Deze stamppot is ook lekker met oude of geitenkaas eroverheen gestrooid. lekker-met-geitenkaas

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s