Stamppot snijbonen met kaas

Vroeger toen we nog te logeren gingen bij opa en oma in de zomervakantie. Zat mijn opa vaak een dagje snijbonen te snijden, dan ga je als kleine meid natuurlijk even helpen. Snijbonen zijn voor mij iets nostalgisch en doen me denken aan het oude huisje van opa en oma. De geiser in de keuken, de wasmachine en de losse centrifuge, wat was dat leuk om naar het water te kijken wat eruit kwam. Maar het meest bijzondere was toch wel dat ik altijd heb gedacht dat ik er later zelf ook één zou hebben.Nu redelijk wat jaren verder, kan ik mij niet meer voorstellen dat ik een losse centrifuge in huis zou hebben staan. Soms ben ik toch wel van het gemak en de luxe van een “alles in 1” wasmachine. Mijn beppe (moeder van mijn moeder) vertelde wel eens dat wanneer haar moeder de lakens waste, werden ze op het veld gedroogd. De vrouwen deden dat dan met meerdere dames tegelijk. Dit kan ik me nu echt niet meer voorstellen en besef me goed dat het huishouden veel luxer is geworden en hoe snel de wereld is veranderd. Iets wat soms zeker heel goed is, maar tradities en gewoontes veranderen en gaan soms hierdoor ook verloren.

Snijbonen snijden is denk ik ook zo’n traditie of gewoonte die mijn kinderen niet veel meer zien. Want wees nu eerlijk snijbonen snijden een kleine moeite, maar heel eerlijk, het is ook makkelijk om af en toe een pakje voorgesneden snijboontjes te kopen. Nu ben ik al een tijd zoekende naar zo’n degelijke snijboontjessnijder, waar ik straks samen met mijn kinderen boontjes snijden kan en het liefst uit eigen tuin.

Ingrediënten 

  • 400 gr snijboontjes
  • 500 gr aardappelen
  • 200 gr geraspte belegen kaas
  • 1 bouillonblokje (groente)

Bereiding

Snijd de boonjes in dunne plakjes, schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Pak een pan en leg hier de aardappelen en snijboontjes in, spoel nog even na met water. Dan breng je deze in ruim water aan de kook. Hier voeg je ook al het bouillonblokje toe. Kook de aardappelen met snijboontjes in zo’n 20 minuten gaar. Als het gaar is, giet je de aardappelen en snijboontjes af. Bewaar een beetje kookvocht in een bekertje tijdens het afgieten, zodat je je stamppot eventueel wat smeuïger maken kunt. Nu voeg je de kaas toe en stamp je er een mooie stamppot van. Nog even de tafel dekken en…

Eet smakelijk!

snijbonen stamppot met kaas.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s