Hachee

Een stoofschotel is van dat heerlijk winters warm eten. Hachee met rode kool en aardappelpuree is voor mij een typisch winter gerecht. Winters op de kazerne is het maandag/dinsdag eigenlijk altijd stamppot, vaak afgewisseld met hachee met rode kool en aardappelpuree. Nu eet ik graag de rode kool met stoofpeertjes ipv appeltjes, al zijn de appels er ook lekker door. Ik heb nu eenmaal wat met stoofpeertjes. Om het gerecht warm van smaak te houden en de aardappelpuree net wat extra’s te geven, maak ik deze op smaak met o.a. nootmuskaat.

Thuis aten wij bijna nooit “Hollandse” hachee, mijn vader maakte vaak “Indonesisch draadjesvlees” zoals hij dat zelf noemde. Oftewel suddervlees en uien met andere smaakmakers. Maar de basis was gelijk, het vlees stond een aantal uur te stoven in een pannetje op het vuur! En die geur, heerlijk!

Ingrediënten 

 • 1kg suddervlees (zelf haal ik het vlees bij de slager, maar je moet doen waar je jezelf goed bij voelt! )
 • 5 a 6 uien
 • Hachee kruiden (een zakje of zelf samen gesteld)
 • 2 laurierblaadjes
 • bakboter/roomboter, olie of kokosolie (maar net wat je gewend bent te gebruiken)
 • eventueel 4 plakken ontbijtkoek


Bereiding

Snij het vlees in blokjes en de uien in halve ringen. Kruid je suddervlees, met je hachee kruiden en laat dit even rusten. Zet een mooie braad- of stoofpan op het vuur, doe er een klont boter/ scheutje olie in en wanneer de boter gesmolten/ olie aan het walmen is. Voeg je het in stukjes gesneden suddervlees toe. Deze bak je rondom bruin, dan voeg je de uien toe. Als je uien wat glazig zijn, voeg je net zoveel water toe dat je stoofvlees net onder staat. Wanneer het water kookt, kun je deze op een stoofplaatje 2 uur laten stoven. Je kunt proeven wanneer je vlees klaar is. Wanneer deze boterzacht is, vind ik ‘m t lekkerst.

Afhankelijk of je de hachee gebonden lekkerder vind, voeg je aan het eind 4 plakken ontbijtkoek, in kleine blokjes gesneden, toe. Deze roer je door je hachee tot deze zijn opgelost. Zo krijg je een mooi gebonden hachee! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de hachee ongebonden te laten. Maar net wat je lekkerder vind en gewend bent!

Eet smakelijk. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

Maar ook met:

 • gekookte aardappels
 • friet, denk dan aan het patatje stoofvlees
 • rijst
 • appels (2 à 3 goudrenetten, in kleine blokjes de laatste 10 minuten toevoegen)
 • allerlei soorten stamppot
img_3227
“ongebonden” hachee

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s