Monchou taart met vers fruit

Bij een verjaardag hoort taart, veelal zelf gebakken. Maar ook regelmatig zelfgezocht. Beide lekker! Maar aan mijn moeders monchou taart kon geen taart uit de winkel aan tippen! Elk jaar maakte ze deze voor mijn verjaardag, net als bij de verjaardagen van mijn broertjes. We konden vaak kiezen uit meerdere taartjes, maar steevast moest ik een stukje monchou proeven. Al was het maar een heel klein stukje. Ze heeft het recept ooit eens van mijn grootmoeder gekregen en dit is voor mij zo’n taart die gewoon niet verloren moet gaan.

De monchoutaart hoort bij ons thuis echt bij een verjaardag. Vroeger hielp ik mijn moeder altijd fanatiek met het verkruimelen van de biscuitjes. Het pakje in een beslagkom legen en dan met een “stamper” (aardappel/purree stamper) de koekjes kapot stampen tot grove kruimels. Zo samen bezig zijn met bakken, ik hoop het net zo door te geven aan mijn kinderen. Een verjaardag is een feestje en de voorpret tijdens de voorbereidingen horen daar ook bij. Een beetje proeven, snoepen, helpen en samen wat lekkers (proberen) te maken. Ik hou ervan en hoop onze kindjes dit net zo te leren.

Een monchoutaart is zo gemaakt, simpel en erg lekker in z’n eigen eenvoud! Een bodem van verkruimelde koekjes met boter, een monchou/slagroom laag in het midden en er fruit overheen. Je kunt zoveel variaties maken en het zo gek maken als je zelf wilt. Hoe eet jij het liefste de monchou?

Taart voor 10-12 personen

* pakje bastognekoekjes

* 75 gr roomboter

* 400 gr monchou

* 400 ml slagroom

* zakje vanillesuiker

* 4 el witte basterdsuiker

* handvol gewassen aardbeien, frambozen en kersen voor de topping. Je kunt ook een blikje “vlaaivulling” of ander vers fruit gebruiken natuurlijk! Maar net wat je lekker vind 😉

Bereiding

Kies een mooie taartvorm uit waar je de taart in wilt maken, ik gebruik vaak een springvorm van 24 cm. Bekleed deze met bakpapier, zowel de bodem als de randen. Dit zodat je wanneer je taart klaar is, je deze gemakkelijk kunt plaatsen op een mooi taartplateau.

Laat de boter zachtjes smelten in  een steelpannetje. Ondertussen kun je de koekjes verkruimelen. Dit kun je heel gemakkelijk met en snel met een blender/staafmixer doen, met een stamper in een beslagkom of in een dichtgevouwen theedoek en hier met een deegroller overheen rollen. Wanneer de koekjes voor je voldoende zijn verkruimeld en de boter gesmolten is, meng je deze door elkaar en verdeel je de koekkruimels over de bodem van je taart. Druk de kruimels stevig aan met een lepel tot een strakke laag. Laat je bodem nu ongeveer een half uurtje uitharden in de koelkast.

Ondertussen kun je starten met de monchoulaag. Klop in een beslagkom de slagroom met de suiker en vanillesuiker lobbig tot lichtstijf. Klop in een andere kom de monchou los en voeg deze dan toe aan je slagroom. Klop de monchou samen met de slagroom nog even goed door tot een mooi egaal geheel.

Haal de springvorm met de kruimelbodem uit de koelkast. Door de boter zijn de kruimels nu goed aan elkaar vast geplakt en is er een stevige bodem ontstaan. Verdeel nu je monchoumengsel over de bodem en laat deze 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast.

Na het opstijven kun je de taart gaan opmaken. Zet het taartplateau klaar en haal de taart voorzichtig uit je springvorm, verwijder het bakpapier van de bodem en plaats je taart op de gewenste plek op je taartplateau. Haal dan voorzichtig het bakpapier van de zijkanten van je taart. Verdeel het fruit na eigen inzicht over de taart en dan is je taart alweer klaar!

Geniet er van! monchou taart met vers fruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s