Chinese leeuwenkoppen

Woensdag gehaktdag… deze uitspraak komt je vast wel bekend voor. Nu eten wij niet elke woensdag gehakt, maar met enige regelmaat staat er toch bij ons gehakt op het menu. Gehakt door de bolognesesaus voor bij de pasta of lasagne, of juist een lekkere gehaktbal. Lekker met aardappels, groente en jus, “een AGV-tje”. Maar ook andere varianten, zoals deze oosterse bal met chinese kool en rijst.

 Op televisie heb ik vele kookprogramma’s voorbij zien komen, ook werden er eens chinese leeuwenkoppen gemaakt. Dit vond ik zo apart, maar zeker de moeite waard om zelf eens te maken. Een brits/chinese tv-kok maakte een typisch familiegerecht: “chinees lionheads”. Kleine gehaktballetjes omwikkeld met een blad van chinese kool. Het blad leek op de manen van de leeuw, vandaar de naam. Zo heb ik mijn eigen variatie op deze balletjes gemaakt, het recept uit die tv-show kon ik niet vinden. Maar hier smullen ze thuis van.

Ingrediënten

  • 500 gr half om half gehakt
  • 1 kopje panko of paneermeel
  • 1 ei
  • 4 el sojasaus + extra naar smaak
  • 4 cm gember, zo fijn mogelijk gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 chinese kool
  • 1 bouillonblokje (of een halve)
  • 300 gr rijst naar keuze

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng het gehakt met de panko/paneermeel, knoflook, soyasaus, ei en gember. Maak met vochtige handen 12 gelijke balletjes. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in zonnebloemolie. Haal de gehaktballetjes uit de hapjespan of braadpan.

Houd 12 mooie koolbladeren achter, gebruik hiervan de bovenste 10 cm. De rest van het blad en de overige kool snijd je in dunne reepjes. Nu kun je de gehaktballetjes in de koolbladeren wikkelen. Je dunne reepjes chinese kool, kun je nu even aanbakken in de pan. Voeg nu een kopje water toe en een scheutje sojasaus en een half of heel bouillonblokje naar smaak. Verdeel de in koolblad gewikkelde gehaktballetjes toe en stoof je balletjes op een bedje van kool in 15 minuten zachtjes gaar.

De tafel dekken en eet smakelijk!

4E6D1861-33BE-4CFA-87DC-FEBDA2500654

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s