Stamppot kerrie spitskool

Spitskool, een groente waarvan ik vaak niet zo goed weet wat ik ermee moet. Al krijg ik regelmatig spitskool in mijn groentepakket mee. Op maandag ga ik vaak naar de markt en koop ik een groentepakket, n.a.v. dit pakket beslissen we wat er in die week gegeten wordt.

Meestal kies ik met spitskool voor dit in de nasi/bami te versnijden, maar de pindasoep met spitskool gaat er hier ook goed in. Wat bij de kinderen erg goed in de smaak valt is de stamppot spitskool met kerrie. En eerlijk is eerlijk, stamppot is zoals ik al vaker heb geschreven, niet Jeroen z’n favoriet. Maar deze… die wil hij elke week wel eten! Dus zeker een aanrader.  Lekker met een gemarineerd speklapje, gehakt- of vegaballetjes, visfilet in een kerriekorst en ketjap.

Ingrediënten:

 • 1 spitskool
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 sjalotjes of 1 ui
 • 600 gr aardappelen
 • 1 bouillonblokje
 • 1 tl gemberpoeder
 • 2 tl kerriepoeder
 • scheutje melk
 • evt extra
  • ketjap
  • gebakken uitjes
  • gehakt- of vegaballetjes
  • speklapje
  • witvis met kerrie kruiden korst

Bereiding

Schil je aardappels, snijd ze in stukjes en spoel ze even af. Kook ze vervolgens in een pan met ruim kokend water in ongeveer 25 minuten gaar.

Wanneer je aardappelen op staan, snijd je je spitskool in dunne reepjes en was deze goed. Snipper je sjalotjes fijn. Verhit in een wok of hapjespan een scheutje olie. Wanneer je olie heet is voeg je je fijngesnipperde sjalotje toe. In de pan fruit je deze tot de uitjes glazig zijn geworden. Wanneer ze glazig zijn, voeg je 2 uitgeperste teentjes knoflook toe samen met het bouillonblokje, de gemberpoeder en de kerriepoeder. Bak dit al roerend nog een minuutje voordat je de spitskool toevoegt. Wanneer je spitskool geslonken is voeg je een scheutje melk toe. Laat dit nog even een minuutje pruttelen.

Ondertussen zullen je aardappelen geheid gaar zijn, zo niet. Dan zet je wok of hapjespan van het vuur. Wanneer je aardappelen wel gaar zijn, giet je deze af en voeg je het spitskool prutje toe. Even goed stampen en wanneer de tafel gedekt is kun je aan tafel.

Maak je ondertussen nog wat lekkere gehakt- of vegaballetjes klaar en serveer je stamppot als een mooi vogelnestje. Of ga je toch liever voor een gemarineerd speklapje of een visje erbij…

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s