Pindasoep met spitskoolsalade en kroepoek

on

Het najaar…

Voor mij de tijd van soepen, stoofpotten, curry’s en stampotten. Met dit gure weer dit najaar, lijkt het eten voor mij gemaakt, zo eten wij nu ook weer veel soepen. De kinderen zijn er dol op. Jeroen z’n favoriet is momenteel een bloemkool-pompoen soep. Nu koop ik vaak op de markt een groente pakket. Altijd leuk om je te laten verrassen, maar ook kies je bewust ervoor om seizoensgroenten te eten. Zo zat er deze week een spitskool in het pakket en zo is de pindasoep met spitskool en winterpeen ontstaan.

Ingrediënten voor de soep

 • 1 spitskool
 • 3 winterpeen
 • 2 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 bouillionblokje
 • 1 blikje tomatenpurree
 • 50 gr suiker
 • 5 cm gember
 • 4 el pindakaas
 • 1 tl sambal

Extra

 • 1/4 spitskool
 • 100 gr taugé
 • 2 lenteuitjes
 • 2 el zonnebloemolie

Bereiding van de soep

schil de wortels, pel de uien, de teentjes knoflook, de gember en haal de slechte stukken van de spitskool af. Halveer de spitskool, verwijder het hart en snij deze in dunne reepjes. Was de reepjes spitskool en leg deze in een grote soepkom. Snijd nu je overige groenten in blokjes van ong een cm breed. Voeg het bouillionblokje, de suiker, pindakaas, tomatenpuree en de sambal toe. Giet nu water in je soeppan tot al je groenten net onder staan en breng je soep aan de kook.

Laat je soep ongeveer 20 minuten pruttelen. In de 20 minuten kun je rustig de onderstaande salade maken en de spitskool met de taugé bakken. Na de 20 minuten kun je de soep pureren. Mocht je de soep te dik vinden kun je wat extra water toevoegen. Proef de soep en voeg naar smaak wat extra sambal, suiker of pindakaas toe.

Lekker om te serveren met gebakken spitskool, taugé en lenteui in je soep.IMG_8434

Samen met een spitskool salade, kroepoek en nog wat extra sambal voor de liefhebber. Of met een paar maiskoeken waar mijn kinderen dol op zijn!

Ingrediënten salade:

 • 1 winterpeen
 • 1/4 spitskool
 • 2 lenteuitjes
 • 2 cm gember
 • 1 el suiker
 • 4 el citroensap
 • 6 el zonnebloemolie

Bereiding spitskool salade:

Snijd de spitskool in dunne reepjes. Rasp de wortel en gember en mix deze met de spitskool. Voeg vervolgens het citroensap, de suiker met wat peper en zout toe aan de wortel, gember en spitskool en laat dit even intrekken. Voeg nu de olie toe aan de spitskool sla en roer nog een keer door. Verdeel de fijngesneden lente-ui over je salade en deze kan op tafel.

Eet smakelijk! IMG_8438

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s