Appel-speculaas-room taart

Wordt er bij jullie thuis ook alweer afgeteld? Boekjes bekeken; lees stuk gelezen en cadeautjes bedacht. Wat heeft Jeroen alweer zin in de sinterklaas tijd. Zelf vind ik stiekem het allerleukste om hem te zien fantaseren over wat hij allemaal wil en het feit dat hij uren naar een boekje kan staren om te bedenken wat hij kan doen met dit of juist dat.

De grootste lol zit ‘m voor mij in de voorbereiding en de spanning die ik straks weer op t manneke z’n gezichtje zal zien. Zou hij wel wat van Piet krijgen in z’n schoen, mag hij z’n schoentje zetten en wat zal er op pakjesavond op hem wachten. Het heeft voor mij wat magisch en hoop dat de magie van sinterklaas nog vele jaren mag blijven. Het excuus om met familie en dierbaren bij elkaar te zijn om te genieten van een heerlijk avondje. Laten we eerlijk zijn, wat is er nu lekkerder dan te starten met een lekker gebakje op pakjesavond. Deze appeltaart kun je al een dag van te voren maken, dus op de dag zelf heb je er geen drukte meer van!

Appel-Speculaas-Banketbakkersroom-Taart

Ingrediënten

Deeg

 • 250 gram bloem
 • 2 flinke theelepels bakpoeder
 • 1 ei
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 150 gram roomboter
 • 1 el speculaaskruiden

Banketbakkersroom

 • 1 vanillestokje
 • 250 ml (volle) melk
 • 75 gram suiker
 • 2 eidooiers
 • 1 el bloem

Vulling

 • 100 gr speculaasjes (gekruimeld/brokjes)
 • 4 grote appels, geschild en in dunne partjes

Kruimeldeeg:

 • 75 gram bloem
 • 50 gram suiker
 • 50 gram zachte roomboter
 • 100 gr speculaasjes (brokjes)
 • 1 tl speculaaskruiden

Voorbereiding

Op zich heeft deze taart niet veel voorbereiding nodig, maar de banketbakkersroom moet afgekoeld zijn, voor je de taart maken kunt. Deze maak ik zo’n 2-3 uur van te voren klaar (of juist de avond van te voren).

Breng de melk aan de kook samen met het merg van een vanillestokje. Meng de eidooiers met de suiker en bloem, voeg wat van de warme melk toe en voeg het mengsel al roerend aan de melk toe. Je krijgt nu een soort vla. Laat “de vla” onder al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken tot de banketbakkersroom gaar is.

Wanneer je banketbakkersroom afgekoeld is, kun je deze in je taart verwerken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden 

Kneed de ingrediënten van het deeg tot een soepel deeg. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rest goed in. Bekleed de bodem en opstaande randen met het deeg. 

Verdeel over de speculaasbrokjes over de bodem van je taart. Meng ongeveer 2/3 van je appelpartjes met je banketbakkersroom. En verdeel deze over het speculaaslaagje. Je mag dit best even aandrukken. Verdeel vervolgens de rest van de appels daar weer overheen. 

Maak nu het kruimeldeeg. Meng alle ingrediënten op de speculaasbrokjes na en mix het net zo lang tot er een mooi kruimelig deeg ontstaat. Voeg de speculaasjes toe en verdeel de kruimels en brokjes over de taart.

Bak de taart in ongeveer een 1 uurtje gaar. Laat deze goed afkoelen en geniet!

Eet smakelijk! IMG_8522

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s