Ovenschotel Witlof met mango

De ovenschotel, ik vind ze ideaal! Niet gek, dat er ook met enige regelmaat ovenschotels in de blog terug zijn te vinden. S’ochtends of de dag ervoor al klaar gemaakt en het enige wat ik tegen een uur of 4 doe is de oven verwarmen en de schotel in de oven schuiven! Voor ons de ideale makkelijke maaltijd!

Een kleine stiekeme tip is mijn nieuwe ovenschaal. Bij de IKEA vond ik deze schaal met deksel, ze zijn er in diverse vormen en maten. Ik ben bang dat wij er wel eens meer in huis gaan krijgen. De schaal kan in de vriezer, oven en magnetron. De deksel eraf halen en je ovenschotel kan vanuit de vriezer zo de oven in. Een nieuwe vorm van kant en klaar maaltijden? Of juist ideaal in een drukke week… Nu merk ik al dat wij de ovenschaal al flink gebruiken.

Witlof eten wij niet heel vaak, ik ben er geen fan van. Aangezien ik meestal kook, kies ik vaak wat anders dan witlof. Nu maakte een collega van mij een poos geleden een witlof ovenschotel met mango chutney, deze was tot mijn verbazing erg lekker! Nu was de mangochutney vrij pittig en heb ik hierop een kidsproof variant op gemaakt. Het testpaneel van mij was tevreden! Dus bij deze deel ik ook graag het recept met jullie.

Ingrediënten:

  • 500 gr witlof
  • 1 mango
  • 750 gr zoete aardappelen. Ik heb de “oranje” gebruikt, maar er zijn ook zoete aardappelen die ” gelig” zijn van binnen, lijken het net gewone aardappelen.
  • 250 gr rundergehakt
  • boter of olie
  • gehaktkruiden naar smaak (1 eetlepel heb ik gebruikt)
  • geraspte kaas om over de ovenschotel te verdelen
  • sambal voor de liefhebber van wat meer pit

Bereiding:

Schil de zoete aardappelen en snijd deze in grove blokjes. Kook deze vervolgens gaar. Snijd de witlof in kwarten en verwijder “het hart”  (het harde stuk), was je witlof en kook de witlof beetgaar.

Snijd de mango in blokjes. Rul het gehakt in een hapjespan met een beetje boter of olie. Wanneer je gehakt rul is, voeg je de mango en de gehaktkruiden toe. Laat dit rustig pruttelen tot de mango zacht is en de basis is geworden van je saus. Je kunt eventueel nu een theelepeltje sambal toevoegen om wat meer pit aan je gerecht te geven. Omdat bij ons de kindjes mee eten en deze dit nog te pittig vinden, voegen wij dit later toe op ons bord en maak ik de ovenschotel zonder sambal door het gehaktmengsel.

Verdeel nu het gehaktmengsel over de bodem van je ovenschaal. Wanneer je witlof beetgaar is en goed afgegoten is kun je de witlof over je gehaktmengsel verdelen. Wanneer de zoete aardappelen gaar zijn, giet je deze af en stamp je ze tot een grove puree. Je zoete aardappelpuree verdeel je weer bovenop de witlof en druk je met een lepel even stevig aan tot 1 mooi geheel. Strooi nu de geraspte kaas over je schotel en deze is klaar om de oven in te gaan. Je kunt de schotel natuurlijk nu ook laten afkoelen en bewaren in de koelkast tot de volgende dag.

Verwarm je oven voor op 175 graden en bak je ovenschotel in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.

Nog even de tafel dekken en eet smakelijk!

Vergeet je de sambal niet voor jezelf, terwijl je kids ook aan het smullen zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s