Gehaktballetjes in tomatensaus

on

Op een of andere manier doen bij ons thuis “balletjes en burgers” het altijd erg goed bij de kinderen. Vooral wanneer ze mogen helpen of het zelf mogen bedenken wordt er extra van gesmuld. Zo heb ik laatst broccoli-kaas burgers gemaakt en was het commentaar dat er paprika in had moeten zitten of dat het alleen een kaasburger moest zijn. Want daar had meneer meer zin in. Dochterlief heb ik niet horen klagen, ja toen het op was, ze wou meer!

Graag wil ik de kinderen veel laten proeven , te leren eten en bewust te laten worden van wat ze eten. Zelf vind ik dat we niet bij elke maaltijd vlees te hoeven eten, dus proberen we te wisselen met vis en vegetarisch. Vandaar dat we “balletjes en burgers” eten, afwisselend met vlees, vis, vervangers of groenten in de hoofdrol.

En laten we eerlijk zijn, wat is er gezelliger dan dit samen te maken. Jeroen lust dan nog meer, waar je zelf voor hebt moeten werken is net even wat lekkerder. Het hele gerecht is dan ook zijn bedenksel: gehaktballetjes met elleboogjespasta en spinazie. “Dan wel allemaal los van elkaar hè mama. Dat is veeeheeel lekkerder, hoor!”. De gehaktballetjes samen gedraaid. Lees: na de ingrediënten voor de gehaktballetjes in de kom te gooien was hij er klaar mee en mocht ik de rest doen. Maar t gaat om het idee!

Gehaktballetjes in tomatensaus voor 4-6 personen

Ingrediënten

 • 250 gram rundergehakt
 • een kopje havermout
 • 1 eitje
 • gehaktkruiden naar wens, zelf gebruik ik 1 eetlepel.
 • bakboter, olie, oid om de balletjes in aan te braden.
 • 2 kleine of 1 grote teen knoflook
 • een theelepel Franse mosterd
 • een bouillonblokje (rund of groente)
 • een blik tomatenblokjes

Extra

 • macaroni oftewel “elleboogjespasta”
 • diepvriesspinazie

Bereiding

Mix het rundergehakt met de havermout, het ei en de gehaktkruiden tot een mooi geheel. Indien je gehaktmengsel nog te plakkerig is, voeg je nog wat extra havermout toe. Draai nu van je gekruid gehaktmengsel balletjes ter grote van ping-pong balletjes. Wanneer je gehakt op is en alle balletjes zijn gedraaid, kunnen deze in de braadpan zodra je boter is gesmolten of je olie heet is.

Draai de balletjes regelmatig om tot alle kanten een mooi kleurtje hebben gekregen. Voeg je blikje tomatenblokjes toe en een gelijke hoeveelheid water. Je gehaktballetjes hoeven nu nog niet gaar te zijn, ze sudderen zo in je saus lekker gaar.

Voeg de mosterd, het bouillonblokje en de uitgeperste knoflook toe en laat je gehaktballetjes nog ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen. Ondertussen heb je nu de tijd om je groente op te warmen en macaroni te gaar te koken. Kook na de 20 minuten eventueel op hoog vuur je saus in, indien deze nog niet voldoende is ingedikt.

Nog even de tafel dekken, het eten over de borden verdelen en eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s